СЛИКЕ од непроцењивог културног, историјског и материјалног значаја, међу којима су и дела Надежде Петровић, Милана Коњовића, Уроша Предића, као и руске иконе из 14. и 16. века, уништене су у поплави која је захватила и сефове Алфа банке у Краља Милана 11! Овај инцидент се догодио 5. јануара, а власници уметнина обавештени су, како кажу, тек десет дана касније.
Више стотина грађана похранило је слике српских и многих страних сликара у сефовима филијале Алфа банке на Теразијама. Та дела огромне материјалне и историјске вредности власници су повремено уступали и за изложбе музејима, као и галеријама. Непријатно изненађење за њих уследило је 15. јануара, када су добили позив из банке да дођу и утврде шта је и колико оштећено. Поплава се наводно догодила услед пуцања водоводне цеви, а штету је, касније, санирало предузеће "Водовод и канализација."
- Свако од власника је дошао и сам за себе је видео шта је и колико уништено, након што смо обавештени телеграмом да се јавимо у банку - прича за "Новости" један од власника уметнина. - Инсистирали смо да се банка огласи одговорном и надокнади нам штету. Међутим, представници Алфа банке су нас обавестили да банка није одговорна за штету, већ да су за то одговорни ЈКП "Водовод и канализација". Иначе, у уговорима са банком постоје и клаузуле за случај оштећења и више силе. А ми се питамо да ли смо слике оставили у банци или у "Водоводу".
Власници уништених уметничких слика планирају појединачно да покрену спорове против банке.
УЧЕСТВОВАЛИ У "НОЋИ МУЗЕЈА" ЗГРАДА Алфа банке улици Краља Милана изграђена је 1924, а у мају 2014. учествовали су у манифестацији "Ноћ музеја". Током те вечери приказан је сеф, као и дела смештена у кабинетима и салама. Посетиоци су изблиза могли да виде "Грачаницу" Надежде Петровић, "Јесење плодове" Јована Зоњића, дела Лојза Долинара и уметнине са мотивима Аполона, Посејдона и Афродите.
- Нису предузели ништа да спрече штету или макар да ублаже последице, да евакуишу сефове из тих угрожених просторија - огорчени су власници слика. - Могли су раније да нас обавесте, па да и сами некако покушамо да спасемо слике. Дошли смо тамо, сефови су били десет центиметара у води. Зашто је банка дозволила да неповратно пропадну дела непроцењиве вредности? Данима су слике лежале у води. Одбијају одговорност, а у уговору пише да морају да предузму све мере за обезбеђење доброг стања сефа и надзора над њим.
Историчар уметности Никола Кусовац, музејски саветник у пензији, обавештен је о штети која је настала, а међу сликама су наводно и дела Уроша Предића.
- Колико ми је познато, реч је о компликованим оштећењима - објашњава Кусовац. - Нека се могу поправити, али реч је о делима која имају својство културног добра, тако да је и материјална штета у другом плану у овом случају.
Одговор од ЈКП "Водовод и канализација" нисмо добили до закључења броја, јер им је у 15.30, како су нам објаснили, истекло радно време! \
Историчар уметности Никола Кусовац
СВЕ ПО ПРОПИСУ
У ОВОМ тренутку, од велике је важности да напоменемо да настали догађај није изазван радњама или пропустима Алфа банке или њених запослених, нити је банка одговорна за тај догађај, јер је до продора воде у просторије банке дошло услед пуцања водоводних цеви изван просторија и зграде банке - речено је "Новостима" у Алфа банци.
У овој институцији наводе да је банка у потпуности реаговала у складу са уговорима потписаним са клијентима и уложила све напоре да омогући клијентима да преузму предмете које чувају у сефовима.
- Имајући у виду чињеницу да је клијентима, закупцима сефова, обезбеђена пуна приватност и да банка нема, нити може имати увид у садржај сефова клијената, банка гарантује само неповредивост сефа, што је и испоштовала за све време трајања уговорног односа - истичу у Алфа банци.