Translate

Претражи овај блог

Укупно приказа странице

Истакнути пост

ИСТОК, ИСТОК. - 2008, ЗАВЕРА ЋУТАЊА, Мирољуб Милановић, стр. 26-28,

Белилски пут; залазак; фотографије ЗАВЕТИНА... Јул 2010. Исидора Секулић у антологијском огледу «Исток у приповеткама Иве Андрића...

ГДЕ ИЗЛАЗЕ ВАМПИРИ...

ГДЕ ИЗЛАЗЕ ВАМПИРИ...
На данашњи дан, пре 50 година јавност сазнала за археолошку сензацију; Пре него што ће постати планетарна вест, “Новости” дале велики значај открићу. ОНО што је нађено у Лепенском виру не само да далеко превазилази све оно што је у археолошком погледу пронађено у Југославији за ових 20 година, већ то иде у ред највећих европских и светских открића. На данашњи дан, пре пола века, ово је обзнанио легендарни директор Народног музеја Лазар Трифуновић, откривајући први пут резултате истраживања на градилишту хидроелектране на Дунаву, који ће потом као сензација одјекнути не само у домаћој јавности, већ и у научним круговима широм планете. О проналажењу насеља подигнутог 6.000 година пре нове ере, које “превазилази до сада најпознатије археолошке споменике људске цивилизације из тог периода”, већ сутрадан известиле су “Вечерње новости” у тексту “Ђердап мења историју света”. / ЛеЗ 0012464 М. Краљ | 16. август 2017. 12:45 |

понедељак, 12. јул 2010.

ИСТОК, ИСТОК. - 2008, ЗАВЕРА ЋУТАЊА, Мирољуб Милановић, стр. 26-28,

Белилски пут; залазак; фотографије ЗАВЕТИНА... Јул 2010.


Исидора Секулић у антологијском огледу «Исток у приповеткама Иве Андрића» одређује свет овог писца као источњачки. За њу је Андрић приповедач чије дело носи одлике источњачког начина приповедања: одсуство психолошке анализе, одсуство дијалога,приповедање налик на усмено причање, одсуство буржоаског живота,носиоци догађаја су увек мушкарци,моћ сугестије... Та оцена изречена 1923. показала се тачном и у делима које је касније написао и објавио. Овде треба још додати: највеће уметничке домете достигао је у делима која говоре о дубокој прошлости 
Босне. Уколико се приближавао времену у коме је живео, постајао је блеђи,неуверљивији,просечан (Госпођица, Зеко) . О времену после 1945. није ни писао, можда тек неку приповетку,спорадично. Савремени живот и изградња новог друштвеног поретка нису га занимали, остао је затворених чула за крикове и ужасе савремене свести. Од званичне критике и власти био је обожаван,слављен.
Можда је мислио како је рекао све што је имао да каже. Зар у ликовима паша и везира из «Травничке хронике» није приказао довољно насилника дигнутих на степен симбола ?! Ко уме да чита, нека се досети. Можда се плашио понављања, регресије ... у сваком случају,књигу са савременом тематиком, књигу о свом времену није написао.
Сумњиво у целој ствари је то да Андрић, пословично «смирени и мудри» Андрић није имао шта да каже. То је одсуство слуха за свет који га окружује. Ћутање је могло да значи давање за право и злу које се чини,макар и у име неке «светле будућности». Као први човек српске књижевности могао је на друге писце да делује обесхрабрујуће: «Погледајте ,како је Андрић уман и господствен,зашто да се петљате са стварношћу?»,као да су говорили државни чиновници. Та халабука са Андрићем, та нечасна игра власти са њим, од које се он никада није оградио сигурно много говори о њему,то затварање очију пред укидањем слободе збора и договора, слободног изношења мисли и нечасно дизање на трон бога обичног смртника и Закона о заштити његовог имена и лика а да ниједним ретком није изразио своје неслагање,сигурно му не служи на част. Андрић је ћутао о појавама свог времена. И као човек и књижевно.
Зло увек има једно лице и ко га је видео не може се правити да га није видео.Ако га не именује, саучесник је и прећутно га одобрава.Циници и лицемери кажу: живот је сложен. Том реченицом оправдани су ( или заташкани) многи злочини. Ако је књижевност не именује, шта је него пука игра, погодна за разбибригу? Шта је, онда,књижевност? Шта је њено оправдање?
Ту се треба вратити на ону слику из читанке: Седе: Ћосић,Тито,Андрић.
Она све говори.
Испод појавних облика и догађаја Андић је тражио дубље знаке постојања.Мост стоји вечан, само се генерације смењују ( «На Дрини ћуприја»). Смрт је иста за све, али је увек појединачна. Тако је Андићево време носило много посебног, појединачног, а књижевност живи од тог посебног,појединачног. После долазе симболи и теорије.Прво мора да је разобличи, детектује.
Андрића стварност његовог времена књижевно није интересовала.
Релативизација људског понашања кроз векове, деловање тамних,несвесних нагона у људском бићу, ако није заговарала оправдање за зло које се дешава, није нудило ни отпор.Андрићево дело остало је јединствено, у прошлости. А време је текло унапред.
На питање зашто не пише о савремености, Андрић је избегавао или давао дипломатске одговоре: није још време, нема временске дистанце, не би било примерено... Као да је Булгакову , Солжењицину или Војиновичу било време или су имали временску дистанцу !?. . . Код Андића нема хумора ни ироније,а зна се , тешка стварност макар и далеке прошлости, само се овим књижевним средствима може превладати. Зато је његова проза тако тешка,озбиљна, и сем «Проклете авлије» и неких приповедака све мање се чита.
Андрић се уживео у улогу првог писца и сенка недодирљивости вође народа пала је и на њега, обасјавши га ореолом посебности и издвојености.
Није било негативне критике чак и када је давао просечна или слаба дела, као што су напред поменута. Суочена са том непријатном чињеницом, критика је изналазила оправдања! Производ негативне естетике и инструмент идеологије, доживела је примерену казну : заборав.А колико би значио макар и један текст, тако другачији од свега што је о Андрићу, или о другима писано ?! Њега није било.

3 коментара:

  1. * НАПОМЕНА: Публикујући овај критички осврт, професора и писца, који је живео у Петровцу на Млави, пре више од осам година, о Иви Андрићу, тј. о ономе о чему је официјелна српска и југословенска књижевна критика минулих времена углавном ћутала, долазио сам, у Београду, не у Браничевском округу, повремено у смешне анегдотске ситуације. У Београду се сумњало да такав један критичар уопште и постоји, то јест, један од секретара удружења књижевника Србије ме је упитао - директно - "Пола века ћутања сте вас двојица написали, ти и твој брат Аца?" ...>>>>>>

    ОдговориИзбриши
  2. Смрт ма колико била трагична само је средина, када је реч о писцима према којима су савременици за њихова живота били неправедни, али они улазе у свој други живот, силазећи у свој гроб, у други живот који ће потрајати сто пута душе, ако су успевали да нагризу тврђаве лажо и моћне завере ћутања...

    ОдговориИзбриши

Из Бескрајних албума српских „Заветина»

Квака , Свилен конац, Међу нама,ЦртаАМБЛЕМ,ДИЦА СЗ ,Другачија Србија ,Уметност дијагнозе ,Делта Заветина , Лоза рашљара ,Четвртак,Стооке новине ,ЈАВНОСТ ,ИЗВОДИ ,БАЛКАН,ЦВИКЕР , Вечити календар,Турбан ,Заставица ,Оличење немогућег ,Цариградским друмом,Брест,,Дибидус , ШОДЕР,Паукова мрежа,УЕРКА 1 ,Ђавољакапија,ВРТИБОГ,МАГАЗА Заветина,МАСКЕ, Између митарења чудовишта и уметности будућности , Cogito ,Универзална библиотека,Балкански синдром ,ТРЕЋА СРПСКА РЕНЕСАНСАПисци са добром адресом ,Дукат,Наши поседи,Врата Звижда, Архипелаг БЕЛАТУКАДРУЗ ,АЛМАНАХ ,КРЊА историја ,Балкански шпијуни ,БУЏЕТ,Кругови САЗВЕЖЂА З,Бездана уметност ,Ластавичји ибришим,Администрација НЕЧИСТЕ КРВИ ,ОЧЕ НАШ... ,Бела и шарена Србија ,Запис , Тзв. Академија ФЕНИКС,BALKAN ORIENT PRESS+,ПРЕЛЕГАТ.Савет за визије , УЗДУЖ И ПОПРЕКО,АФРОДИЗИЈАК, Фонд „ЗАВЕТИНА“...,САЛАШ СЕВЕРАЦА.Знак препознавања,АЛАЈБЕГОВА С(А)ЛАМА ,Посебна породична заветина,РЕНЕСАНСА,КОМПАС , ,ВРЗИНО КОЛО,ПЕСМЕ ИЗ РОМАНА ,Себични музеј ,МАЈМУНСКА ЗАВЕРА ,Музеј српских ренесансних духова,МОБАРОВ , ,Ново Друштво "СУЗ",Библиотека ВЕЛИКИХ ПРЕТЕЧА ,Библиотека ЗАВЕТИНЕ(1),Библиотека ЗАВЕТИНЕ (2),Библиотека COGITO Библиотека ПРЕТЕК 1,Библиотека ПЕЛАЗГИОНБиблиотека ЗАТИМ, ПРЕМА СВЕТЛОСТИБиблиотека: Из заоставштине,КОГИТОКЛУБ,Библиотека Дефтердарова капија,Библиотека АМБЛЕМ ТАЈНОГ ПИСМА СВЕТА,Архив у оснивању, 2ТАЛОГ,Библиотека СЕНКА ЧИПКЕ , (У огледалу) Библиотека "Мадоне Одјека",Библиотека ВЛАШКА ГОЗБА ,ПРВА СРПСКА РЕНЕСАНСА | "Сузовци", лист, (покренут у) пролеће 2007. Контакт ,Северци , Мирослав Лукић - YouTube Канал ЗАВЕТИНЕ,Библиотека БЕЛА ТУКАДРУЗ