БРИОНИ. Место рођења Покрета несврстаних симбол је мира и власти. Омиљено летовалиште доживотног председника СФРЈ Јосипа Броза, на коме је донео многе важне одлуке, па и да на Брионском пленуму смени Александра Ранковића, препуштено себи данас живи са мање сјаја него некада. Брионски луксуз плаћају богати Руси, док је за друге ово оаза и склониште од градске вреве.
Већ при уласку бродића у малу луку, пажњу привлаче велике јахте и отмена хотелска здања. Титов некадашњи приватни рај отворен је за туристе тек 1984, и од тада је незаобилазна дестинација многих посетилаца Истре. Али, хотели "Кармен" и "Нептун-Истра" живе од старе славе. Изгубили су "звезданост", међутим, харизма некадашњег председника и 35 година после његове смрти пуни касу Националног парка. У најлуксузнијим вилама - "Приморка", "Ловорка"
и "Дубравка" - летују Руси, Украјинци и Словенци. Ноћења са доручком плаћају и по неколико хиљада евра.
- Осим ноћења у цену је укључена и домаћица, цветни аранжман, вожња глисером, разгледање острва, коришћење електричног аутомобила и превоз бродом од Бриона до Фажане - говори нам Андреа Јурман, туристички водич на Брионима.
Без обзира на то што је луксуз у брионским хотелима остао у шездесетим годинама, прича која се као ореол шири изнад њих мамац је за богаташе. На Брионе се не долази због категоризације хотелских соба.
- Тито је овде оставио неизбрисив печат - прича нам туристички водич Славица Брекалић. - На Брионским острвима угостио је 90 председника, али и филмске звезде Ричарда Бартона, Кирка Дагласа, Елизабет Тејлор, Ђину Лолобриђиду, Софију Лорен... Књижевник и Титов велики саветник Мирослав Крлежа био је такође чест гост. Из Холивуда је последња стигла Анђелина Џоли. Гостовали су принцеза Каролина од Монака са супругом - принцом од Хановера, Пласидо Доминго, глумац Џон Малкович, модни дизајнер Отавио Мисони, манекенка Наоми Кембел...
На Брионима ових дана летује и певач Аца Лукас. Срели смо га на броду. Ипак, највећи број посетилаца на острву се задржава само један дан. Најчешће га обилазе електричним возићем. Прича локалних водича толико је интересантна да време напросто пролети. Бриони имају богату историју, али све одише временом када је ту боравио Тито.
- Национални парк годишње посети око 160.000 људи. Обилази се само највеће острво Велики Бриони - каже Славица Брекалић.
САМО ЗА РУСЕНАЈВЕЋА атракција у вези са Титом на Брионима и даље је његов омиљени аутомобил - "кадилак елдорадо". Државници Нехру, Насер и Индира Ганди, глумица Софија Лорен и њен супруг Карло Понти, Елизабет Тејлор и Ричард Бартон само су неке од славних личности које је Тито возио у њему. Туристи "дубоког џепа" могу себи приуштити "председничку вожњу". Данас су то Руси, којима цена од 400 евра за пола сата вожње није проблем. Они којима буџет то не дозвољава, могу да се сликају у њему. То кошта 50 куна.
Туристима који посећују брионски архипелаг, недосањани сан је острвце Ванга, као и резиденцијални део на Великим Брионима. Ванга је и до данас остала мистериозна. Приступ јој је могућ погледом - само из даљине. А Тито је ово острвце, говори се, потпуно случајно открио. Још 1952, док се возио сандолином. Морска струја довела га је до ненастањеног острва. Тако је одлучио да сагради свој мали кутак раја. Ту је имао и воћњак с мандаринама, чије је плодове сам брао и даровао гостима.
- После разговора на Ванги, Тито, Насер и Нехру потписали су у Белој вили такозвану Брионску декларацију, којом је основан Покрет несврстаних, а у којој је писало: "Мир се не може постићи поделом, већ тежњом ка колективној сигурности у светским размерима и проширивањем области слободе, као и окончањем доминације једне земље над другом." То је био осврт на хладноратовске поделе тадашњег света - говори Славица Брекалић.
Ванга, као и резиденцијални део на Великим Брионима, затворени су за туристичке посете. Острвце последњих година служи томе да државни функционери, њихове породице и пријатељи, који најчешће одседају у Белој вили, проведу на њему неколико сати. Титова вила се не користи, одржава се тек да не пропадне. Из ње је нестало вредно посуђе и неке уметнине.
- Како се не би стекао утисак да је комунистички диктатор жељан раскоши и гламура, Тито је често позивао стране државнике, али и уметнике и естрадне звезде на Вангу - прича Брекалићева. - Дружили су се у приснијој атмосфери него на Великим Брионима, без протоколарних церемонија. Волео је загорску кухињу и штрукле. Највише је пио малвазију с Ванге, која је тамо и направљена, а за једно новогодишње вече певао му је Здравко Чолић у униформи, "Локице", Звонко Богдан...
Код Тита су гостовали и оперски певач Марио дел Монако, прва жена у свемиру Валентина Терешкова, редитељи Орсон Велс и Карло Понти. Игром случаја први и задњи посетиоци Ванге били су из најсиромашнијих држава на свету - први је 1954. стигао египатски краљ Хајле Селасије, а последњи председник Гвинеје Бисао Луис Карбал. О томе у музеју сведочи изложба фотографија "Јосип Броз Тито на Брионима", која обухвата његов живот од првог доласка на острво 1947. до последњег боравка 1979, када је са брионског мола отпловио на Самит несврстаних у Хавану.
Иако Тита одавно нема, Велике Брионе и даље чува војска.
- Њих нећете видети осим ако не прекршите неко правило - објашњава Славица Брекалић. - Ако се купате на месту где то није дозвољено, прићи ће вам и замолити вас да одете на неку од брионских плажа.
Тито је широм света прославио ова "рајска острва", али Брионе је много година раније купио аустријски индустријалац Пол Купелвизер, који их је уз велике трошкове лансирао.
- Бриони су били прекривени мочварама. Да би од Бриона направио острво лепо за живот, морао је искоренити маларију. Ангажовао је чувеног Роберта Коха, будућег нобеловца, који је исушио мочваре. После тога, Бриони постају монденско летовалиште и лечилиште. Међу посетиоцима били су књижевници Томас Ман, Џемс Џојс, али и они "плаве" крви - цар Франц Јосиф Први, престолонаследник Франц Фердинард са супругом Софијом.
* Гостима Бриона обезбеђен је и Зоо-сафари
Пажњу посетилаца плени древна маслина, стара 1.700 година, која и данас даје сочне плодове. Виде се и трагови праисторије - отисци канџи диносауруса у камену. На ливадама уз пут мирно пасу јелени и срне. Људи не сметају ни зечевима, који често претрчавају пут како би прошли с једне на другу ливаду.
- Броз је добијао разне поклоне. Од неких владара добио је животиње, као знак пријатељства наших народа. У Сафари парку још увек живе неке њих. Ово је слоница Ланка, коју је са слоном Сонијем, који је угинуо пре неколико година, Титу даровала Индира Ганди - показује Славица Брекалић. - Ово су углавном потомци Титових животиња, а оне које је добио налазе се у музеју, додуше препариране. 


КОБНА НАРЕДБА
ЗА хрватске политичаре, Бриони су остали симбол луксуза. Али, за разлику од Тита, ни Фрањо Туђман, нити Стипе Месић нису много волели Вангу. Били су им дражи резиденцијални објекти на Великим Брионима. Туђман је, као и касније Иво Јосиповић, на Вангу једном довео дипломатски кор и неколико пута био са хрватским глумцима, док је Месић отишао тамо само неколико пута да би се окупао у мору.
Остало је, међутим, у вечном памћењу прогнаних Срба из Хрватске да је Туђман управо на Брионима сковао план о етничком чишћењу. Са овог острва потекла је наредба његовим генералима да Србима затворе све излазе, а онда их потпуно униште.