Улази ли Србија, на путу према вратима ЕУ, у лавиринт? Да ли су и данас Брисел, Вашингтон и Берлин исти они и исти онакви какве је пред свој прерани одлазак упознао Зоран Ђинђић: дволични, неискрени, антисрпски? Шта ће Србија све морати да уради како би постала чланица Европске уније? Сећате се, није било давно, након једне рунде целодневних преговора с косовским Албанцима, у Бриселу, уз посредовање Федерике Могерини, а радило се о делу Бриселског споразума који регулише постојање Заједнице српских општина (ЗСО), члан наше делегације, Марко Ђурић, славодобитно је изјавио да смо победили с пет нула.
Могеринијева је, пре два дана, у Приштини, преокренула тај резултат (ако је био такав) и сада Албанци воде и у делу игре званом Заједница српских општина. Италијанка, на функцији високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност, казала је окупљеним новинарима, након састанка са "албанским пријатељима", да ЗСО неће бити паралелна структура власти на северу Косова и неће доводити у питање територијални интегритет Косова. Значи, није нас слагала Едита Тахири када је у фебруару ове године рекла да Приштина не оспорава ЗСО, али само под условом да акти ове заједнице буду "усклађени с Уставом и законима Косова". Додала је да Статус Заједнице може да састави и одобри Приштина а не Београд или Брисел. Време показује да се иде ка томе.
Споразум о Заједници српских општина постигнут је пре осам месеци и потписан, уз присуство Федерике Могерини, с обе стране, београдске и приштинске. Уместо примене уследило је противљење опозиције у косовској скупштини, предвођене Аљбином Куртијем - с викањем, певањем и бацањем сузавца - па изван Скупштине, кроз паљење аутомобила, нападе на полицију, демолирање зграда... и албански циљ је постигнут: ЗСО постоји, али на папиру.
Шта Београд овде може да уради? Ништа. Албанци и даље имају моћне заштитнике, њихови циљеви су истоветни циљевима Немачке, Америке и Енглеске на Балкану, а ако некоме та "љубав" није до краја разумљива, с обзиром на исламски елемент у целој причи, то само значи да неки Срби и даље живе у зарђалим стереотипима и илузијама.
Ова нова у низу циркуских представа којима се релативизује и релаксира отимање Косова од Србије, протеривања Срба с КиМ, брисања трагова њиховог постојања на том простору, зачињена је пријемом Косова у чланство УЕФА. Ђурић и Удовичић прете тужбом надлежном суду. Подсећам, то је исти онај суд у Швајцарској који је након акције "дрон-застава-велика Албанија", на стадиону Партизана, за време утакмице Србија - Албанија, прогласио Србију кривом и одузео јој три бода. Лепа црква за молитву.
Још се не зна када ће Могеринијевa (читај Меркелова) Србији доставити на потпис споразум о међудржавној сарадњи Србије и Косова, али да вожња на друму за Брисел до тада не буде једнолична, Бугари и Румуни најављују да ће се придружити Хрватској са својим захтевима према Србији.